Ouderdieren

Bij het fokken van kippen wordt gestreefd naar een maximaal aantal kuikens per ouderdier met optimale gezondheid, vitaliteit en levensvatbaarheid. De voeding van de ouderdieren heeft een grote invloed op de kwaliteit, de overleving en de productiviteit van de nakomelingen.

Hoge temperaturen

Met name tijdens maximale productie is het metabolisme van vleeskuikens erg actief, waardoor veel lichaamswarmte wordt geproduceerd. In tijden van hoge temperaturen, vooral in combinatie met hoge luchtvochtigheid, beginnen de vleeskuikens te hijgen. Door het vele hijgen raakt de mineralenbalans verstoord, met uitdroging en een lagere voedselopname als gevolg. Uiteindelijk leidt dit tot een lage productie en sterfte.
 

Leververvetting

Als er teveel vetzuren in de lever worden geproduceerd, hoopt het vet zich op en spreken we van leververvetting. Daarom moet de voeding van vleeskuiken-ouderdieren worden aangepast wanneer de energiebehoefte verandert. Leververvetting kan leiden tot een lagere eiproductie of eimassa en een hogere sterfte. Leververvetting blijft gedurende de hele legperiode een gevaar.

Lees meer