Sturen van de calciumbalans rond het afkalven

Calciumtekort bij koeien

Direct na het afkalven daalt de calciumspiegel in het bloed aanzienlijk. Koeien reageren op deze daling door de opname van calcium uit de voeding te vergroten en door calcium uit de botten te mobiliseren. Aangezien oudere koeien een minder actief botmetabolisme hebben, komen problemen met lage calciumspiegels vaker voor bij oudere koeien.

Melkziekte bij melkkoeien

Het duurt ongeveer twee dagen voordat de hormonale aanpassing heeft plaatsgevonden die calciumtekorten bij rundvee moet voorkomen. Melkziekte kan optreden als de koe er niet in slaagt de calciumopname te verhogen.

Subklinische melkziekte bij koeien

De meeste koeien die geen zichtbare verschijnselen van melkziekte vertonen, hebben direct na het afkalven toch een lage calciumspiegel in het bloed, leidend tot subklinische melkziekte. Voor elk geval van klinische melkziekte in een kudde zijn er vier of vijf gevallen van subklinische melkziekte! Subklinische melkziekte bij melkkoeien leidt tot een verdere daling van de drogestofopname. Dit veroorzaakt een lagere melkproductie, verminderde vruchtbaarheid en een grotere kans op vroegtijdige afvoer.

Van droogstand naar lactatie

Koeien maken rond het afkalven belangrijke veranderingen in de stofwisseling door:

  • Afkalven leidt tot verlies van vocht en elektrolyten
  • De behoefte aan calcium neemt aanzienlijk toe
  • De start van de melkproductie leidt tot een negatieve energiebalans

Als de transitie naar lactatie niet goed verloopt, kan dit leiden tot een hoog percentage onvrijwillige afvoer in de eerste zestig dagen na het afkalven, met economische schade als gevolg.

Lees meer over het omgaan met de transitie naar lactatie.

Whitepaper downloaden

Vragen over calciumtekort?

Vraag onze experts