Biestmanagement is van cruciaal belang voor de gezondheid van pasgeboren kalveren

Biestkwaliteit

De eerste (biest)voeding bepaalt de immuniteit van het kalf in de eerste levensweken. Daarmee is dit de belangrijkste voeding dat het dier ooit zal opnemen. Het absorptievermogen voor antilichamen is het hoogst tijdens het eerste uur na de geboorte van het kalf, en loopt daarna elk uur verder terug. Bij de eerste voeding van het kalf draait alles om snelheid, kwaliteit van de biest, hoeveelheid en temperatuur. Van deze vier factoren is de kwaliteit van de biest het belangrijkst.

Biestmanagement

De biestkwaliteit kan op verschillende manieren worden beïnvloed. Een manier is de biestkwaliteit te meten vóór het kalf wordt gevoerd. Matige of slechte kwaliteit kan worden vervangen door biest van een andere koe of de biest op te waarderen met een biestvervanger.

Een andere methode is het verbeteren van de voedingsstrategie tijdens de close-upfase, zodat er op de dag van het afkalven circa 10 liter biest wordt geproduceerd. Tenslotte kan de kwaliteit van de biest worden verbeterd door de koeien te vaccineren tegen ziekteverwekkers die verantwoordelijk zijn voor kalverdiarree.

Biestkwaliteit meten

De biestkwaliteit is van cruciaal belang voor de gezondheid van pasgeboren kalveren. Een refractometer is een uitstekend hulpmiddel om de kwaliteit van biest te meten vóór de voeding van het kalf. Deze video laat zien hoe een refractometer kan worden gebruikt om de biestkwaliteit te meten.

Video bekijken

Protocol voor biestvoeding

De eerste biestvoeding is de belangrijkste voeding dat een kalf ooit zal opnemen.

Farm-O-San stelt een handig protocol beschikbaar met zeven stappen voor optimale biestvoeding.

Protocol downloaden

Vragen over de biestkwaliteit?

Vraag onze experts