Door ooien goed te voeren wordt de groei van de lammeren gewaarborgd

Schapenhouderij

De periode rond het aflammeren is van groot belang voor schapenhouders. De periode direct voor het aflammeren en de eerste paar weken na de geboorte van de lammeren zijn doorslaggevend voor een goed bedrijfsresultaat. De energiebalans en de calciumstofwisseling van de ooi zijn belangrijk voor de productie van hoogwaardige biest en voor een optimale start van de melkproductie. Dit zijn beide cruciale factoren voor een succesvolle schapenhouderij.

Lammeropfok

De opfok van lammeren verloopt succesvol indien de lammeren gezond blijven en goed groeien. Een soepel verlopende geboorte en een goede aanvoer van biest van uitstekende kwaliteit tijdens de eerste uren geven het pasgeboren lam een ideale start. De melkproductie van de ooi moet gemaximaliseerd worden, zodat de lammeren in de eerste levensmaanden goed kunnen groeien.

Lees meer over lammeropfok

Ooien rond het aflammeren

Het is belangrijk dat de lichamelijke conditie van de ooien op peil wordt gehouden in de aanloop naar het aflammeren. Als ooien te vet worden, wordt de voedselinname beperkt en verloopt het aflammeren moeilijker. Dit leidt tot problemen met de stofwisseling en een lage melkproductie. Met name ooien die maar één lam dragen, worden al snel te vet.

Ooien die een meerling dragen, hebben een hogere energie-opname, waardoor de lammeren zich beter kunnen ontwikkelen. De lammeren nemen tijdens het eind van de dracht steeds ruimte in beslag, zodat er minder ruimte overblijft voor de pens. Hierdoor wordt de voedselinname mogelijk beperkt. Bij deze ooien is er een risico dat ze al vóór het aflammeren ketose, slepende melkziekte krijgen.

Lees meer over ooien rondom het aflammeren

Feiten over schapen

  • Ketose of slepende melkziekte bij schapen is heel anders dan ketose bij rundvee. Het treedt al op vóór het aflammeren
  • Melkziekte en ketose bij schapen hebben vergelijkbare symptomen, maar melkziekte heeft een acuter verloop.
  • Ketose en melkziekte kunnen zich tegelijkertijd voordoen
  • Het risico op ketose kan worden beperkt door ooien die drachtig zijn van een meerling anders te voeren dan ooien die maar één lam dragen

Vragen over schapenhouderij?

Vraag onze experts

Oplossingen van Farm-O-San