Let op de energiebalans, maar vergeet calcium niet

Ooien rond het aflammeren

Ooien die een meerling dragen, hebben een hogere energiebehoefte om de lammeren te laten groeien. Maar de lammeren nemen tegen het eind van de dracht ook veel ruimte in beslag, waardoor er minder ruimte overblijft voor de pens. Dit beinvloedt de drogestofopname in negatieve zin. Aan de andere kant worden ooien al snel te vet als ze maar één lam dragen. Ook hierdoor kan de voedselinname na het lammeren worden verminderd. Bovendien neemt het risico op problemen bij het aflammeren toe.

Negatieve energiebalans

Als ooien in de aanloop naar het aflammeren niet optimaal worden gevoerd, bestaat er een risico dat de voedselopnname lager is dan de energiebehoefte. Dan wordt opgeslagen lichaamsvet gebruikt om extra energie te produceren. Hierdoor kunnen stofwisselingsstoornissen ontstaan zoals ketose, ook wel slepende melkziekte of acetonemie genoemd.

Lees meer over negatieve energiebalans

Calciumstofwisseling

Doordat de melkproductie op gang komt, stijgt de behoefte aan calcium aanzienlijk. Bovendien neemt het risico op een lage calciumspiegel in het bloed toe door een lagere voedselopname.

Lees meer over calciumstofwisseling

Vragen over schapenhouderij?

Vraag onze experts