Kom direct in actie bij de eerste tekenen van kalverdiarree

Diarree bij vleeskalveren

Diarree bij kalveren doet zich vaak voor tijdens de eerste paar dagen na aankomst op het vleesveebedrijf. Diarree leidt tot extra werk voor de veehouder, trage groei van het kalf en tot extra kosten. Gelukkig kan er veel aan gedaan worden om de kans op diarree bij kalveren te verkleinen.

Oorzaken van kalverdiarree

Vleeskalveren zijn vaak afkomstig van verschillende bedrijven, waardoor ze allemaal verschillende darmorganismen bij zich dragen. Het transport en het samenkomen met andere kalveren leidt tot stress en dit tast de immuniteit aan, welke vervolgens kan leiden tot kalverdiarree.

Het gevaar van uitdroging

Diarree bij kalveren veroorzaakt een daling van de melkopname en een verlies aan elektrolyten en vocht. Hierdoor wordt de groei vertraagd en zware gevallen van diarree veroorzaken zelfs ernstige uitdroging, welke dodelijk kan zijn voor het kalf. Uitdroging wordt uitgedrukt in het percentage lichaamsgewicht dat in de vorm van water is verloren.

Symptomen van kalverdiarree

Uitdroging kan al gauw dodelijk zijn, daarom is het belangrijk dat kalverdiarree en de verschijnselen van uitdroging zo snel mogelijk worden herkend. Zodra de eerste tekenen van kalverdiarree zich openbaren, moet er onmiddellijk een elektrolytenoplossing toegedient worden om een snel herstel te bevorderen en het verlies van kalveren door diarree te voorkomen.

 • De aankomst van nuchtere kalveren

  De aankomst van nuchtere kalveren

  Nuchtere kalveren zijn vaak uitgedroogd als gevolg van het transport. Bovendien moeten ze overschakelen op het nieuwe voer. Om uitdroging te voorkomen wordt de kalveren na aankomst een elektrolytenmix zoals Farm-O-San PowerFit gegeven om de overgang soepel te laten verlopen..

 • De juiste voeding

  De juiste voeding

  Gebruik een hoogwaardige melkvervanger voor kalveren en volg de aanwijzingen van de fabrikant van de melkvervanger. Geef vast voer vanaf een leeftijd van twee weken en zorg dat het kalf al vóór het spenen is gewend aan het dieet dat na het spenen zal worden verstrekt. Probeer stress rondom het spenen tot een minimum te beperken

   

 • Huisvesting

  Huisvesting

  Beperk de stress zo veel mogelijk, zorg voor het juiste klimaat en let erop dat elk kalf voldoende ruimte heeft aan het voerhek. Hanteer het "all-in all-out" systeem en reinig en desinfecteer de hokken.

 • Zieke dieren

  Zieke dieren

  Een kalf dat ziek is als gevolg van de diarree heeft het moeilijk. Als het deel uitmaakt van een grotere groep dieren kan de diarree zich van kalf tot kalf verspreiden. Daarom is het van belang dat zieke en gezonde kalveren van elkaar worden gescheiden.

Kalverdiarree voorkomen?

Belangrijke zaken ter voorkoming van kalverdiarree zijn een goed biestmanagement, goede voeding, hygiene en goede huisvesting.

Kalversterfte als gevolg van diarree kan worden voorkomen

Diarree gaat meestal gepaard met uitdroging. Daarnaast leidt de tijdelijke daling van de melkopname tot een lagere energieopname. Daarom moeten kalveren met diarree een product krijgen dat de vocht- en elektrolytenbalans stabiliseert en extra energie geeft.

Wat u moet weten over diarree bij vleeskalveren

Brochure downloaden

Vragen over diarree?

Vraag onze experts