Verbeter de winstgevendheid van uw bedrijf door leververvetting onder controle te houden

Waarom is leververvetting een probleem voor ouderdieren?

Ook bij goed verzorgde dieren kan leververvetting ontstaan als de energie-inname niet aansluit op de energiebehoefte.

  • Als de energie-inname lager is dan de behoefte, gaat de lever koolhydraten metaboliseren naar vetzuren.
    Deze vetzuren moeten naar de eierstokken worden getransporteerd om de productie van eieren te ondersteunen, maar als het transport vanuit de lever ontoereikend is om de extra productie te verwerken, wordt vet in de lever opgehoopt. Het gevolg is vervetting van de lever.
  • Als de energieopname hoger is dan de behoefte, heeft de lever niet voldoende capaciteit om alle koolhydraten in de voeding te metaboliseren, hetgeen eveneens leidt tot vetophoping in de lever en leververvetting.

Leververvetting kan zich bij legkippen in elke fase van de legcyclus voordoen, maar het risico is hoger tijdens maximale productie en tegen het eind van de legcyclus.

Leververvetting bij ouderdieren herkennen

Een sterke daling van de eiproductie in combinatie met oplopende sterfte is een indicatie voor leververvetting, maar deze verschijnselen kunnen ook door allerlei andere problemen worden veroorzaakt. Bij inspectie van de dieren blijkt soms het volgende:

  • Bleke kammen
  • Diepliggende ogen
  • Meer vet rond de inwendige organen

Een definitieve diagnose is mogelijk door visuele inspectie van de lever. In sommige gevallen moeten levermonsters voor nader onderzoek naar een laboratorium worden gestuurd.

 

Download de handleiding voor autopsie

Welke maatregelen zijn mogelijk na de diagnose leververvetting?

Leververvetting is een multifactoriële ziekte, waarbij veel verschillende risicofactoren een rol kunnen spelen.

Voorbeeldberekening van de potentiële economische gevolgen van leververvetting voor de legpluimveehouder

Om de economische gevolgen van een uitbraak van leververvetting te berekenen, is aangenomen dat het legpercentage met 10% is gedaald en de sterfte met 5% is gestegen. Een uitbraak van leververvetting leidt vaak tot dergelijke percentages. De economische impact is berekend per 1000 dieren.

Vragen over leververvetting?

Vraag onze experts