Biggenopfok

Biggenopfok

Een belangrijk kengetal in de zeugenhouderij is het halen van een hoog aantal gespeende biggen per zeug. Niet alleen de tomen zelf moeten homogeen zijn, maar er moet ook homogeniteit zijn tussen de tomen op het zeugenbedrijf. De biggensterfte moet zo laag mogelijk zijn en diarree moet zo veel mogelijk worden voorkomen.

Diarree

Diarree is een belangrijke doodsoorzaak bij biggen. Behalve hogere sterfte veroorzaakt diarree ook een langzame groei, lage productiviteit en extra werk voor de varkenshouder. Diarree moet worden voorkomen door de blootstelling aan ziekteverwekkers te verminderen door een goede hygiƫne en versterkte immuniteit van de biggen. Wanneer zich toch biggendiarree voordoet, leidt dit tot uitdroging, een verstoorde elektrolytenbalans en een negatieve energiebalans.
Sommige gevallen van diarree bij biggen zijn zelfherstellend: het dier zal de ziekteverwekkers zelf uit het lichaam verwijderen, tenzij het sterft door de uitdroging die het gevolg is van de diarree. Daarom moeten de dieren een product krijgen dat uitdroging en acidose tegengaat en de energiebalans herstelt.

Lees meer over diarree

Vitaliteit na de geboorte

Het is belangrijk dat een drachtige gelt of zeug goed wordt voorbereid op het werpen van gezonde biggen. Het werpen van de biggen duurt bij voorkeur zo kort mogelijk. Vanwege de steeds verder oplopende toomgrootte, neemt de geboorte meer tijd in beslag en zijn de laatst geboren biggen vaker zwak. Om zwakke biggen te ondersteunen, kunt u supplementen met energie en vitaminen geven. Daarnaast is het belangrijk dat zeugen voldoende biest van goede kwaliteit produceren.

Lees meer over vitaliteit na de geboorte

Vragen over biggen?

Vraag onze experts